21. 9. 2012
5 Největších mýtů o hubnutí

5 Největších mýtů o hubnutí

Držíte se zarytých pravidel dle kterých prý nejrychleji zhubnete, jenomže co když to jsou jenom mýty...

Máte hubnutí spojené s hladověním a nepříliš chutným jídlem? Nebaví vás už držet různé diety, bezmocně sledovat hmotnost, jak si dělá, co chce a vyčítat si každou sladkost? Hubnout se dá i zdravě, bezbolestně a s chutí! Pokud tomu nevěříte, možná jste přesvědčení o některých mýtech týkající se hubnutí, které vám nejen trvalé zhubnutí nepřinesou, ale mohou i vážně poškodit váš organismus, zpomalit metabolismus a dokonce i způsobit nárůst hmotnosti! Časopisy, knihy, internet a hlavně naši blízcí nás ovlivňují různými „chytrými“ doporučeními o hubnutí, kterým právě vy možná věříte…

 

1)      Nejlepší je prostě nejíst

Hladovění nebo striktní omezení jídla je jedním z častých a nebezpečných mýtů o hubnutí. Pokud chceme hubnout trvale a následně nepřibírat, musíme jíst pravidelně a dostatečně. Pokud hladovíme, zpomaluje se nám metabolismus, tělo přepíná do úsporného režimu a začne vše ukládat na tuky. Proto pak stačí jen malý kousek jídla a tělo nejen nehubne, ale i snadno přibírá. Pokud hladovíme, jediné co hubneme, jsou voda a svalová hmota (to jsou ty tvrdě shozená kila), ale pokud se pak najíme (a stačí opravdu jen málo), kila jsou zase nazpět, ne-li více (známý jojo-efekt). Ze zdravotního hlediska je dlouhodobé a opakované hladovění velmi nebezpečné. Tělo nedostává nejen energii (únava, malátnost až omdlévání, poklesy krevního tlaku), ale ani živiny (ztráta svalové hmoty, poruchy menstruace, spánku a špatná nálada), dále hladovění oslabuje imunitu, zhoršuje kvalitu pleti, vlasů a nehtů a další. Opravdu vám tohle za to stojí?

2)      Po 5 hodině večer už nejíst

Tímto mýtem asi někdo někdy myslel, že bychom se večer už neměli přejídat a měli bychom jíst raději lehká jídla. Určitě ne večer hladová obcházet ledničku a usínat s kručícím žaludkem. Důležité je jíst naposledy 2-3 hodiny před spaním, aby tělo mělo čas večeři strávit. Chodíte-li běžně spát mezi 22 – 23 hodinou a jí naposledy v 17 hodin, už opět hladovíte a své tělo zbytečně zatěžujete.

3)      Při hubnutí se musíme vyhýbat pečivu a přílohám

Pečivo a přílohy jsou důležitým zdrojem sacharidů, které tělo potřebuje ke každodennímu  fungování. Pokud vynecháváte nebo velmi omezujete příjem pečiva a příloh ve snaze zhubnout, zbytečně si ochuzujete život, unavujete své tělo, máte vetší sklony k depresím a úzkostem a zaděláváte si na pořádné chutě na sladké (chutě na sladké jsou častým signálem těla, že má prostě málo sacharidů). Aby však pečivo a přílohy plnily svou funkci, je nutné vybírat celozrnné nebo žitné pečivo, přílohy volit nesmažené a nedochucované dalšími tučnými potravinami (smetana, olej). Volíme tedy brambory, celozrnné nebo semolinové těstoviny, rýži, kuskus, luštěniny a další zdroje komplexních sacharidů, které nás déle zasytí, dodají energii a pozitivně ovlivní naši náladu.

4)      Čím více se při sportu zapotím, tím rychleji zhubnu

Rozhodli jste se hubnout a chodíte najednou častěji cvičit, dáváte si pořádně do těla a jediný výsledek je únava, bolest svalů a ještě větší hlad? Pohyb je k redukci hmotnosti a její udržení nezbytný, ale stejně důležitá je právě intenzita pohybu, která určuje, zda spalujeme tuky nebo sacharidy a následně vlastní svaly. Pokud cvičíte příliš intenzivně (lapáte po dechu), jediné co spalujete, jsou sacharidy (proto ta únava a chutě na jídlo po cvičení) a tělo si bere energii z vlastních svalů (proto ty křeče a bolest). Chcete-li spalovat při cvičení tukové zásoby, pohybujte se v tzv. aerobním pásmu (kolem 60% vaší maximální tepové frekvence). V takovémto pásmu budete schopni mluvit a nelapat po dechu a úspěšně se zbavovat svých tukových zásob.

5)      Po zdravém jídle se netloustne

Snažíte-li se hubnout tím, že se stravujete pouze zdravými, bio, light výrobky a nehlídáte-li si jejich množství, pak sice tělu prospějete kvalitní stravou, avšak s vaší hmotností to to ani nehne. Při hubnutí je důležité volit kvalitní potraviny, ale neznamená to, že jich můžete sníst neomezeně. Například bílý a celozrnný rohlík, máslo a olivový olej, tatranka a ovesné sušenky mají téměř stejnou energetickou hodnotu, liší se pouze svým složením a prospěšností pro tělo.  Dejte si s chutí zdravější sušenky, ale jen jedno balení.

 

TIP: Máte nějaké otázky ohledně diety a zdravého životního stylu? Zeptejte se naší akreditované výživové poradkyně ZDARMA ve Výživové poradně a nebo navštivte její stránky www.zuzanadouchova.cz

Komentáře k článku

vložit komentář

Přihlaste se a své reakce můžete odeslat rychleji a snadněji.

captcha
  • Makisska
    28. 3. 2014

    Největší mýtus podle mého názoru? Rovnice, kterou mají snad všichni na světě vrytou do paměti, že hubnutí a dieta = nejíst, spousta odříkání a špatné nálady. Nevím, kdo kdy vyslovil tuhle myšlenku poprvé, jestli to byla zas nějaká celebrita, které nás tak „skvěle“ dotují svými novými super „dietami“, jenž spočívají jen v tom, že se tělo odvodní, ale je to něco, čemu snad všichni věří. Přitom je logické, když se nad tím člověk zamyslí, že je podstatné jíst naopak často v malých porcích, aby si tělo zvyklo na pravidelný přísun potravy a nemělo tak potřebu si cokoli ukládat. Což ale zase souvisí s tím, že dnešní populace už téměř neví, co to znamená normální nebo menší porce jídla, proto doporučuji prostudovat vzorové jídelníčky, abyste měli představu o takové porci akorát. Například na stránkách fitnesstv.cz je spousta velmi dobře zpracovaných jídelníčků, které vám mohou pomoci. Ale opět to není o tom, aby se někdo, kdo ze srdce nesnáší špenát, nutil jíst špenát. Jídelníčky vám poslouží k tomu, abyste viděli, jak vypadá vyvážená strava a pak už si s nimi můžete snadno manipulovat i sami.